Valtion rahoitusta lisää Talvivaaralle

RSS
17.6.2015 Hannele Pokka

Myös Sipilän hallitus edeltäjiensä tapaan joutui varaamaan veronmaksajien rahaa Talvivaaran kaivoksen asioiden hoitoon. Elinkeinoministeri Olli Rehn totesi maanantaina Kainuussa tutustuessaan Talvivaaran kaivokseen, että ratkaisuja ei enää voi viivyttää. Ne on tehtävä tämän kesän aikana. Tässä ministeri on vähintäänkin oikeassa.

Talvivaaran kaivosyhtiö on ollut yli puoli vuotta konkurssissa. Yritystä on pyöritetty veronmaksajien rahoilla. Niitä kuluu noin kaksitoista miljoonaa euroa kuukaudessa. Bioliotuskasoista mineraalit on tiristetty lähestulkoon loppuun. Seuraavaksi joko louhinta on aloitettava tai kaivos ajettava alas.

Uuden kaupallisen toimijan etsintä on sujunut kivuliaasti. Tämä ei ole ollut yllätys kenellekään. Talvivaaran kaivoksessa on edelleen liikaa vettä. Vedet ovat kyllä pysyneet hallinnassa, mutta vesienhallintaan ei ole saatu kokonaisratkaisua. Kaivoksen myymisestä Audley Capital -yhtiölle saatiin aikaan ehdollinen kauppa viime maaliskuussa. Kaupan syntymisen ehtona on mm. ollut se, että kaivoksen vesienhallinta on saatu kuntoon.

Vesiasioiden osaratkaisuksi suunniteltu purkuputki, puhdistettujen vesien johtaminen kaivosalueelta isompaan vesistöön, on valitusten johdosta Vaasan hallinto-oikeudessa. Päätöstä odotetaan lähi viikkoina ainakin sen suhteen, saako putken rakentamistyötä jatkaa.

Selväksi on myös käynyt, että purkuputken lisäksi kaivoksen monenlaisten vesien hallinta edellyttää investointeja lisäpuhdistukseen. Tähän ja puhdistusmenetelmien pilotointiin hallitus varautuu lisäbudjetissa kahdella miljoonalla eurolla.

Mikäli Vaasa hylkää purkuputken, vesienhallinnassa joudutaan hankalan ja arvaamattoman tilanteen eteen, sillä Talvivaaran vesialtaissa on tilaa lisävesille vain rajallinen määrä. Suotta ei aprikoida ääneen, että purkuputkipäätös ratkaisee, onko Talvivaaran kaivoksella tulevaisuutta vai ei.

Eduskunnalle tänään esitellyssä lisäbudjetissa valtio on varautunut sekä toiminnan jatkamiseen että lopettamiseen. Taitaa tulla meille ympäristövirkamiehille mielenkiintoinen kesä.

Kommentit (1 kommenttia)
RP
24.2.2016
klo 13.11
Onko kohtuullista, että Talvivaara on veronmaksajien rahapussilla koko ajan,onko enään mielekästä syytää valtion rahoja tähän Talvivaaran pohjattomaan kankkulan kaivoon tänä aikana kun muilta leikataan ja kun monilla aloilla pitää säästää? Onko valtiosta
tullut pelkkä rahanmaksuautomaatti Talvivaaralle, aina kun ollaan käsi ojossa vaatimassa rahaa niin tilille kilahtaa muutama milli? Syksyllä Talvivaara (Terrafame) sai 200 ekeä, niiden piti riittää vuoden 2016 loppuun, ei riittänyt vaan nyt ruinataan lisää
(38,5 milj. euroa). Mikään ei tunnu riittävän.Siitä huolimatta ei tunnu löytyvän munaa keneltäkään viheltää peliä poikki? On väitetty että korjaustarve Talvivaarassa oli suurempi kuin mitä ennakkoon osattiin odottaa, voikin ilkeästi kysyä, möikö P.Perä valtiolle
sutta ja sekundaa? Eikö todellakaan kukaan asioihin perehtynyt tarkistanut ennen ostoa mikä tilanne Talvivaarassa todella oli, vai ostettiinko sika säkissä, ilman että tiedettiin esim, koneiden ja laitteiden kuntoa vai minne rahat hupeni puolessa vuodessa?
On väläytelty, että Talvivaaran alasajo maksaisi 300 milj.euroa, ne jotka tietävät asioista väittävät että tuo summa on P.Perän ja co hatusta vetämä summa, joka on saatu syötettyä totena kaikille asioita päättäville ja myös medialle.