Verkkokauppa ja peltomarketit

RSS
26.2.2014 Hannele Pokka
Uusien kauppakeskusten rakentaminen on kilpailulle ja taloudelliselle toimeliaisuudelle hyväksi. Tällainen ajatus tuntuu sisältyvän viime kesän lopulla hyväksyttyyn hallituksen rakennepoliittiseen ohjelmaan, jonka toimeenpano täällä ministeriöissä on kiivaasti käynnissä. Vaikka ohjelman tekstin mukaan hallitus on erityisen huolissaan itärajan kautta suuntautuvan venäläismatkailun ostovoimasta ja haluaa erityisesti venäläisille asiakkaille lisää kauppapaikkoja, ,maankäyttö- ja rakennuslain arviointityössä, kaupan edustajilla ei tuntunut olevan mitään sitä vastaan, vaikka viime vaalikaudella eduskunnan hyväksymä peltomarkettien rakentamisen rajoittamista koskeva lain muutos heitettäisiin kokonaan romukoppaan.

Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisarviointi valmistui aivan äskettäin  ja loppuraportti luovutettiin asuntoministeri Pia Viitaselle. Seurantaraporttia valmistellut ympäristöministeriön työryhmä ehdotti kilpailun toimivuuden edistämistä sisällytettäväksi sekä eri kaavojen sisältövaatimuksiin että vähittäiskauppaa koskeviin erityissäännöksiin. Työ tarvittavan lainmuutoksen laatimiseksi on jo aloitettu ministeriössä.

Vähittäiskaupan suuryksikköjen sijainnin ohjauksesta ministeri Viitanen on sanonut, ettei vasta hetken aikaa ollutta lainsäädäntöä muuteta, mutta maakuntakaavoja vahvistaessaan hän tulee ottamaan huomioon lain tavoitteet ja alueiden erityistarpeet.

Epäilemättä maakuntaliitot maakuntakaavoja uudistaessaan tekevät jatkossakin varauksia kaupan suuryksikköjä varten. Uusia suunnitelmia tehtäessä alueilla olisi kuitenkin hyvä miettiä myös sitä, mihin kaupan alalla menossa oleva rakennemuutos on johtamassa. Verkkokauppa vie kauppojen kannattavuutta riippumatta siitä, onko liike kaupungin keskustan talon kivjalassa vai automatkan  päässä hypermarketissa.

Selvältä näyttää, että entistä useampi suomalainen tilaa haluamansa tuotteen mieluummin netistä kuin lähtee kiertelemään kaupoissa. Kaupalta itseltään olisi hyvä kuulla käsitys sen omasta tulevaisuudesta.
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.