Voiko Talvivaaran vuoto uusiutua?

RSS
4.2.2014 Hannele Pokka

Eilisen Onnettomuustutkintakeskuksen Talvivaaran marraskuussa 2012 tapahtunutta kipsisakka-altaan vuotoa koskevan raportin jälkeen minulta on kysytty, voiko Talvivaaran kaivoksen vuoto uusiutua? Rehellisesti on ollut pakko vastata, ettei mitään takeita asiasta voi antaa. Samalla voi myös sanoa, että viranomaiset seuraavat entistä tarkemmin, miten yritys vesienhallinnassa onnistuu. Myös viranomaisten yhteistyö on kaiken tapahtuneen jälkeen kaivosasioissa tiivistynyt.

Talvivaaran kaivosyhtiö hakeutui viime vuoden lopulla yritysaneeraukseen.Yhtiö on irtisanonut runsaasti osaajia kaivokselta, joka myös näkyy nyt toiminnassa. Samanaikaisesti yrityksellä on jatkuvasti ollut vaikeuksia vesiasioittensa hallinnassa. Ylivuotoja ei ole tapahtunut, mutta yhtiö on luvan vastaisesti varastoinut metallipitoisia vesiä kaivoskuiluun.

Valvova viranomainen, Kainuun ELY-keskus on valvonut tehostetusti yhtiön toimintaa ja kehotti tammikuun alussa hallintopakolla uhaten yritystä saattamaan asiansa luvan mukaiseen kuntoon ja esittämään kokonaissuunnitelman vesien hallinnassa. Tällä hetkellä kaivosalueella on varastoituna runsaasti ylimääräistä vettä.

Talvivaaran yrityssaneerauksenkin onnistuminen edellyttää, että yhtiöllä on kokonnaissuunnitelma kaivosvesiensä hoitamisesta.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.