Vuokrapoliisi?

RSS
20.6.2013 Hannele Pokka
Pistäydyin eilen Ara:ssa tapaamassa henkilöstöä, mikä on aina antoisaa. Aralaiset tekevät työtä
asuntopolitiikan toimijoiden kanssa kentällä. Heillä on kosolti arkielämän tietoa, miten asiat sujuvat tai eivät suju. Heitä kannattaa kuunnella.

Hallituksen puoliväliriihessä päätetyn asuntopoliittisen paketin toimeenpanossa ARA tulee olemaan keskeinen toimija. Hallitus linjasi joukon uusia asuntopoliittisia toimia, joilla pyritään vauhdittamaan kohtuuhintaista vuokra-asuntotuotantoa. Lainsäädännön ja muiden toimien valmistelu on ympäristöministeriössä työn alla.

Yksi keskeinen hallituksen linjaus on, että kuntien vuokravalvonta siirtyy ARA:lle. Tätä tarkoitusta varten ympäristöministeriö on esittänyt ensi vuoden valtion talousarvioon, että ARA voisi palkata 8 uutta henkilöä vuokravalvonnan hoitamiseen.

Vuokravalvonnan siirtäminen kunnilta ARA:lle, on ollut ARA:n oma ehdotus. Virastossa katsotaan, että vuokravalvonnan keskittäminen yhteen paikkaan toisi valvontaan tehoa ja parantaisi vuokrien läpinäkyvyyttä. Yksittäisten kuntien on ollut mahdotonta seurata saati puuttua siihen, miten valtakunnalliset vuokrataloyhtiöt määrittelevät vuokratalojensa vuokrat. Tämä on ennen muuta vuokralaisten etu.

Vuokravalvonta sinänsä on ollut kuntien tehtävänä jo 1960-luvulta lähtien. Vaikeutena on ollut, että kunnilla on hyvin erilaiset voimavarat hoitaa tehtävää. Siksi valvonnan siirtoa ARA:lle on myös kunnissa pidetty hyvänä asiana.

Vuokrapoliisiksi ARA ei aio ruveta, vaikka muutaman päivän takainen Kauppalehti antoi tällaisen tittelin ARA:lle. ARA:n ylijohtaja Hannu Rossilahti puolestaan kertoi, että hänen sanomisiaan oli samaisessa lehdessä vääristelty ja käytetty tarkoituksellisesti mustamaalaamaan vuokravalvonnan siirtymistä ARA:n tehtäväksi.

Kovin kumman kuvan taannoinen uutisointi joka tapauksessa antoi siitä, että hallitus kerrankin haluaa pitää vuokralla-asuvien puolta ja tehostaa kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen vuokrien määräytymisen valvontaa.
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.