Ministerit jatkamaan neuvotteluja uudesta ilmastosopimuksesta

Tiedote 6.12.2015 klo 18.03

Ministeri Tiilikainen neuvottelee EU:n puolesta kehittyneiden ja kehittyvien maiden välisestä vastuunjaosta

Ministeri Tiilikainen Pariisin ilmastokokouksessa
 

Neuvottelut uudesta ilmastosopimuksesta jatkuvat Pariisissa ministereillä vahvistettuina. Suomen valtuuskuntaa johtaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Uutta ilmastosopimusta sorvataan eilen lauantaina perustetun Pariisin komitean alla. Komiteaa johtaa kokouksen puheenjohtajamaan Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius. Sen alaisuudessa työskentelee neljä ryhmää, jotka käsittelevät neuvottelujen vaikeimpia teemoja. Yksi ryhmä etsii ratkaisuja kehitysmaiden ja kehittyneiden maiden väliseen vastuunjakoon, rahoitukseen ja muihin tukitoimiin. Toinen ratkoo teknologian siirtoon ja toimintavalmiuksien tukemiseen liittyviä näkemyseroja. Kolmannen tavoitteena on määritellä, miten pitkän aikavälin tavoite sopimuksessa ilmaistaan ja milloin maiden ilmastotoimia tarkastellaan uudelleen. Neljäs ryhmä käsittelee ilmastotoimien tehostamista jo ennen vuotta 2020.

Ministeri Kimmo Tiilikainen neuvottelee EU:n puolesta kehittyneiden ja kehittyvien välisestä vastuunjaosta. Ministeriryhmän tehtävänä on ratkaista, miten vastuunjako voitaisiin hoitaa kauttaaltaan sopimuksessa ja toisaalta yksittäisissä kysymyksissä, kuten ilmastorahoituksessa.

”Tämä on neuvottelujen ytimeen menevä kysymys. Jos löydämme vastuunjakoon eri osapuolia tyydyttävän ratkaisun, olemme lähellä maalia”, ministeri Tiilikainen sanoo.

YK:n ilmastopuitesopimuksessa (1992) maat on jaettu kehitysmaihin ja teollisuusmaihin, ja vain teollisuusmaille on asetettu velvoitteita. Sen jälkeen maailma on muuttunut: esimerkiksi Kiina vastaa jo yli viidenneksestä maailman päästöistä ja kiinalaisten päästötaso asukasta kohden on samaa suuruusluokkaa kuin Euroopassa. Monet kehitysmaiksi tuolloin luokitelluista maista ovat nyt maailman rikkaimpia valtioita.

”Ilman suurimpien maiden osallistumista ilmastotoimiin maailman kasvihuonekaasupäästöjä on mahdotonta saada laskuun. Tästä syystä vastuunjaosta on löydettävä nykyistä jakoa joustavampi menettely. 185 maan sopimusta varten antamat kansalliset panokset ovat hyvä avaus, mutta niiden lisäksi on sovittava vastuunjaosta myös itse sopimuksessa”, Tiilikainen toteaa.

Vastuunjakoa käsittelevää ministeriryhmää vetävät Singapore sekä omilla ehdotuksillaan maiden joustavammasta vastuunjaosta viime vuosina profiloitunut Brasilia. Tiilikaisen kanssa EU:n neuvotteluvastuuta kantaa Saksan ympäristöministeri Barbara Hendricks. Vaikka varsinaiset osapuolikokouksen ministeritason avajaiset ovat vasta huomenna maanantaina, työryhmät aloittivat työnsä jo tänään sunnuntaina.

Lisätietoja

Kokouksen käytännön asiat: ylitarkastaja Maria Vuorelma, ympäristöministeriö, puh. p. +358 295 250 342, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Ministerin ja Suomen neuvottelijoiden haastattelupyynnöt: viestintäasiantuntija Riikka Lamminmäki, ympäristöministeriö, puh. +358 50 524 5269, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi