Alkuperäiskansojen osallistuminen ilmastoneuvotteluihin vahvistuu

RSS
14.12.2018 Jatta Jämsen

Kun Pariisin sopimus vuonna 2015 solmittiin, osana sitä perustettiin myös paikallisyhteisöjen ja alkuperäiskansojen foorumi (Local Communities and Indigenous Peoples Platform) ilmastosopimuksen alle. Alkuperäiskansojen rooli ilmastoneuvotteluissa vahvistui entisestään Katowicessa kansainvälisenä alkuperäiskansojen päivänä 7.12., kun kokouksessa tehtiin päätös työryhmän perustamisesta ja työohjelman laatimisesta. Niiden myötä foorumi saa ohjeet, miten se voi vahvistaa alkuperäiskansojen tietoa, teknologioita ja pyrkimyksiä ilmastonmuutokseen vastaamisessa, edistää kokemustenvaihtoa sopeutumisesta ja hillinnästä, sekä edistää paikallisyhteisöjen ja alkuperäiskansojen osallistumista YK:n ilmastopuitesopimuksessa.

EU:lla oli vahva rooli neuvottelujen välittäjänä ja ratkaisuehdotusten esittäjinä. Neuvottelujen kuluessa vaikeimpia kysymyksiä olivat mm. miten valtioiden suvereniteetti huomioitaisiin ja miten edistettäisiin myös paikallisyhteisöjen osallistumista foorumiin, sillä ne eivät vielä ole järjestäytyneet yhdeksi ryhmittymäksi YK:n ilmastopuitesopimuksen alla.

Katowicen päätöksen syntymistä edisti lokakuussa Bolivian Cochabambassa pidetty epävirallinen kokous, sekä aiemmat tapaamiset Helsingissä ja Ottawassa. Monissa puheenvuoroissa todettiin, että neuvotteluissa vallinnut luottamuksen ja yhteistyön ilmapiiri sekä pyrkimys yhteiseen päämäärään auttoi ratkaisujen löytymisessä vaikeissa kysymyksissä. Esimerkiksi Meksikon edustajan mukaan päätös oli historiallinen, toivoa luova hetki maalleen, ja neuvottelutapa voisi olla esimerkkinä koko YK:lle.

Katowicen ilmastoneuvottelujen loppumetreillä on nyt käyttöä kirkkaan yhteisen päämäärän pitämiselle mielessä.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.