Hyppää sisältöön

Hyviä uutisia kokouksen kynnyksellä

RSS
20.11.2015 Maria Vuorelma

Palikat tuntuvat loksahtelevan paikoilleen kun Pariisin ilmastoneuvotteluihin on enää puolitoista viikkoa jäljellä.

Tällä viikolla OECD-maat hyväksyivät ensimmäisen vientiluottosopimuksen sektorisopimuksen, joka rajoittaa vientiluottojen myöntämistä hiilivoimaloille. USA on tehnyt hartiavoimin töitä saadakseen muut vastahakoiset OECD-maat, kuten Australian, Japanin ja Etelä-Korean, hyväksymään sopimuksen. Intensiivinen työ antoi nyt toivotun tuloksen.

Päätös on merkittävä, sillä noin 60 % viimeisen 10 vuoden aikana vientiluotoilla rahoitetuista hiilivoimaloista ei olisi nyt solmitun sopimuksen mukaan rahoitettavissa vientiluotoilla. Lisäksi yksityinen sektori todennäköisesti katsoo mallia julkisen sektorin toimista, jolloin sopimuksen merkitys tulee vielä kasvamaan.

Myös kotimaasta kuuluu hyviä uutisia: Nordea julkisti ryhtyvänsä hiilineutraaliksi. Euroopan vakuutusyhtiöiden keskusliitto, Insurance Europe, on käynnistänyt kampanjan, jonka tarkoituksena on hillitä ilmaston lämpenemistä maailmanlaajuisesti. Myös siis Suomen finanssiala on mukana kampanjassa. Ajoitus on mitä mainioin: fossiiliset sijoitukset voivat käydä kalliiksi.

Jotta investointeja päästöttömään energiaan, energiatehokkuuteen ja trooppisen metsäkadon vähentämiseen voidaan riittävästi nostaa, tulee rahoitusvirtoja ohjata uudelleen fossiilisesta teollisuudesta. Tämän viikon päätökset ja ulostulot ovat merkkejä tästä käynnissä olevasta muutoksesta.

Maria Vuorelma
ylitarkastaja, ympäristöministeriö

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.