Kansanedustaja Antti Kaikkonen: isäntämaa neuvottelujen jarrumies

RSS
21.11.2013 Antti Kaikkonen, kansanedustaja

Terveiset Varsovasta, YK:n ilmastokokouksesta.  Tämänvuotinen ilmastokokous ei edes tavoittele kuuta taivaalta. Lähinnä pitäisi sopia etenemistavasta kohti Pariisin vuoden 2015 ilmastokokousta, mutta siitäkin sopiminen teettää isoja vaikeuksia, ja ratkaisut jäävät jälleen aivan loppumetreille.

Puolan pitäisi vetää neuvotteluja, mutta on kyseenalaista, haluaako maa edes todellisuudessa rajoittaa ilmastopäästöjä. Puolassa on massiivinen kivihiilituotanto, ja suuria suunnitelmia ottaa maan liuskekaasuvaranto käyttöön lähitulevaisuudessa. Puolalla ei ole kansallista intressiä vähentää päästöjä, pikemminkin päinvastoin. Lähes 90 prosenttia maan sähköstä tuotetaan kivihiilellä.

Puolassa on myös täysi sisäpoliittinen härdelli päällä. Pääministeri Tusk laittoi keskiviikkona vaihtoon kuusi ministeriä, mukaan lukien ympäristöministerin, jonka pitäisi vetää ilmastokokousta. Uusi ympäristöministeri on liuskekaasun edistämiseen erikoistunut teknokraatti.

Pariisissa vuonna 2015 pitäisi sopia globaalista sitovasta ilmastosopimuksesta. Varsovan kokouksen tämänhetkisten tunnelmien valossa tavoite näyttää vaikealta. Se on sääli, sillä ilmastonmuutoksen kustannukset globaalisti ovat kovat. Suomessa vaikutukset näkyvät ensin epätyypillisten sääilmiöiden, kuten myrskyjen lisääntymisenä.

Suomelle tärkeä kysymys hiilinielujen laskentatavasta odottaa vielä ratkaisuaan. Asiasta neuvotellaan Varsovassakin, mutta ratkaisut ovat EU:n pöydällä vasta myöhemmin.

Antti Kaikkonen
Eduskunnan talousvaliokunnan ja ympäristövaliokunnan jäsen (kesk).

Blogin etusivulle

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.