Liman ilmastokokous - onnistuminen, epäonnistuminen vai jotain siltä väliltä?

RSS
19.12.2014 Matti Kahra

Liman ilmastokokouksen lopputuloksia on ruodittu kotimaisissa ja ulkomaisissa tiedotusvälineissä kiivaasti kuluneella viikolla. Pölyn laskeuduttua on hyvä hetki pysähtyä katsomaan miltä tilanne näyttää. Kokous ei ollut missään nimessä menestys. Väitteet epäonnistumisesta ovat myös liioiteltuja, koska Perussa saatiin aikaan paljon. Alla oma lyhyt listaukseni tuloksista, joiden merkitys on useissa suomalaisissa tiedotusvälineissä jäänyt mielestäni vähemmälle huomiolle.

  • Päätös maiden päästövähennystavoitteiden toimittamisesta ennen Pariisia. Yhdysvallat, Kiina ja EU eli maailman suurimmat päästäjät ovat jo ilmoittaneet tavoitteensa. Vielä vuosi sitten tätä pidettiin asiantuntija-arvioissa lähes utopistisena etenkin Yhdysvaltojen ja Kiinan osalta.
  • Itse neuvotteluteksti, jota käännettiin ja väännettiin kahden pitkän viikon ajan. Sen pohjalta tiedetään paljon paremmin mikä on mahdollista Pariisissa ja missä keskeiset kiistat ovat.
  • Teollisuus- ja kehitysmaiden mustavalkoisen jaon lieventyminen, jossa ainoastaan pieni vähemmistö toimii jarruttavana tekijänä. Limassa yli 100 maata kannatti pitkän aikavälin päästövähennystavoitteiden asettamista.
  • 10,2 miljardin dollarin rahoituslupaukset sekä teollisuus- että kehitysmailta erilaisiin hillintä- ja sopeutustoimiin
  • Viime vuonna käynnistyneen teknologiakeskuksen ja -verkoston nopeasti kasvava toiminta, joka auttaa kehitysmaita siirtymään vähähiilisiin ratkaisuihin
  • Kaupunkien sitoutuminen päästöjen vähentämiseen ja parhaiden käytäntöjen edistämiseen
  • Trooppisen metsäkadon pysäyttämisen merkittävä edistyminen Brasilian lisäksi Indonesiassa, Kolumbiassa, Guyanassa, Malesiassa ja Meksikossa.  Päästövähennysvaikutukseltaan metsäkadon vähentäminen on jo nyt suurempi kuin teollisuusmaiden yhteenlasketut toimet tähän mennessä.

Pitkän aikavälin tavoite – ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen – on edelleen vielä kaukana. On tärkeää kuitenkin muistaa mitä ollaan tekemässä. Vähähiiliseen ja kestävään maailmaan siirtyminen on ihmiskunnan suurin koskaan kohtaama haaste.

Ei ole itsestään selvää, että tässä tullaan onnistumaan Pariisissa. Aikaisemmat yritykset ovat kaatuneet omaan mahdottomuuteensa. Ilmastoneuvotteluissa on kuitenkin saatu viime vuosina aikaan merkittäviä tuloksia. Osa tuloksista syntyy kokouksen laitamilla tai niiden vaikutus näkyy viiveellä myöhemmissä neuvotteluissa. Niin kävi myös Limassa ja uskon, että siellä aikaansaadut päätökset luovat hyvän pohjan Pariisiin.

Ilmastoneuvottelut eivät voi ratkaista kaikkea ilmastonmuutokseen liittyviä ongelmia. Pariisi ei ole tämän valtavan haasteen päätepiste vaikka sopimusteksti olisi kuinka täydellinen. Pariisi voi olla kuitenkin parhaimmillaan merkittävä käännekohta vähähiilisen tulevaisuuden saavuttamiseksi. Sopimukseen tarvitaan pitkän aikavälin päästövähennystavoite, keinoja sen toteuttamiseksi ja järjestelmä, jolla seurataan että tavoitteessa pysytään.

Neuvottelut eivät voi kuitenkaan muuttaa maailmaa. Toimia tarvitaan kansalaisilta, kunnilta, kaupungeilta, yrityksiltä ja valtioilta kaikilla tasoilla. Muutos on täysin mahdollinen ja siitä on havaittavissa rohkaisevia esimerkkejä. Pelkkiin neuvotteluihin keskittymällä asiat eivät muutu. Mutta onko tämä malli toiminut ikinä missään suurissa yhteiskunnallisissa muutoksissa?

Matti Kahra,
erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.