Miten uudesta ilmastosopimuksesta saadaan oikeudenmukainen?

RSS
23.5.2014 Harri Laurikka, ympäristöministeriö

Otsikon kysymystä pohdittiin Ruotsin ja Belgian järjestämässä työpajassa Brysselissä 19.-20.5. Kysymys on tärkeä, sillä ilman kunnon vastausta siihen uusi ilmastosopimus on todennäköisesti saavuttamattomissa. Pariisissa 2015 neuvoteltavan uuden ilmastosopimuksen tulisi syntyäkseen olla tasapuolinen ja reilu riittävän suurelle joukolle maailman keskeisiä maita. Samalla sopimuksen tulisi kuitenkin olla reilu myös tuleville sukupolville eli onnistua riittävän hyvin päästöjen vähentämisessä.

Vastaukset ovat vaikeita. Siksi aihetta pohdittiin jo kolmannen kerran epävirallisessa työpajassa varsinaisten neuvottelujen ulkopuolella. Työpajaan osallistui ilmastoneuvottelijoita ja tutkijoita ympäri maailmaa. Mukana oli myös sellaisia maita, jotka ilmastoneuvotteluissa ovat olleet oikeudenmukaisuudesta eri linjoilla kuin esimerkiksi EU, kuten Saudi-Arabia, Kiina ja Venezuela.

Edellinen työpaja järjestettiin Suomen johdolla Tukholmassa syksyllä 2013 (esitykset täällä).

Ensimmäisenä päivänä aihetta puitiin avoimessa seminaarissa, jonka esityksissä käsiteltiin sitä, miten oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus voidaan rakentaa sisään päästövähennyksiin ja sopeutumiseen. Erityisesti tarkastelun kohteena olivat kansallisesti määritellyt toimet uutta sopimusta varten. Suurin osa maista näkee, että näiden toimien tulisi olla päästövähennyksiä. Joidenkin maiden mielestä myös pelkkä sopeutuminen ilmastonmuutokseen voisi olla kansallisesti määritelty toimi sopimuksessa. Päivän esityksiin voi tutustua täällä.

Toisena päivänä kokoontuivat ainoastaan ilmastoneuvottelijat pohtimaan suoraan neuvotteluihin liittyviä ratkaisuja. Keskustelu käytiin Chatham house -säännöillä, eli keskustelun sisällöstä voidaan kertoa, kunhan argumentteja ei yhdistetä asian esittäjään. Pääkysymyksiä keskustelulle oli kaksi:

  • kuinka Liman päätös tiedoista, joita tulee liittää maiden vuonna 2015 toimitettaviin alustaviin panoksiin Pariisin sopimusta varten, voisi palvella oikeudenmukaisuutta ja kunnianhimoisuutta?
  • kuinka ns. ”arviointivaihe” eli se aika, joka jää maiden lähettämien panosten ja Pariisin kokouksen väliin, voisi palvella sopimuksen oikeudenmukaisuutta ja kunnianhimoisuutta?

Keskustelussa maat mm. arvioivat mitä ne eivät pidä oikeudenmukaisena. Monien puheenvuorojen mukaan maiden tulisi itse arvioida omien panostensa oikeudenmukaisuutta. Toisaalta esillä oli myös erilaisten laskentamallien hyödyntäminen. Hyvä idea oli arviointivaiheessa käytettävät sähköiset ilmoitustaulut, joilla olisi potentiaalia laajentaa ja nopeuttaa vuorovaikutusta.

Puheenjohtajan tiivistelmä työpajasta julkaistaan myöhemmin täällä.

pääneuvottelija Harri Laurikka, ympäristöministeriö

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.