Onko ilmasto kaikkien asia? Järjestöt Pariisissa

RSS
7.12.2015 Elina Moisio

Millainen olisi ilmastosopimus, jolla ei ole kansalaisten ja kansalaisyhteiskunnan tukea? Se ei ole oikea sopimus.

Pariisin ilmastoneuvotteluissa käytiin ensimmäinen viikko kiivaita neuvotteluja. Edistystä tapahtuu, ja toivottavasti tämän viikon lopussa edessämme on kattava ja oikeudenmukainen ja sitova sopimus. Tämä on myös kansainvälisen ammattiyhdistysliikkeen tavoite. 

Järjestöt ja kansalaisyhteiskunta ovat vahvasti mukana Pariisissa.  Olemme hyvässä tilanteessa, jossa ihmisten tuki ilmastonmuutoksen vastaiselle taistelulle on vahvempi kuin koskaan eri puolilla maailmaa. Muun muassa kaksi kolmasosaa amerikkalaisista haluaa USA:n olevan mukana sopimuksessa. Tuki on vahva. 

Sopimus on vasta alku. Kun byrokraatit lähtevät Pariisista, on sopimus vielä toteutettava. Tulokset syntyvät työpaikoilla, tehtaissa, kunnissa. Haluavatko valtiot, että tuloksien syntymistä tuetaan? Tähän tarvitaan ihmisten tuki, järjestöjen tuki, kansalaisten tuki.

Ensimmäisen viikon suuri shokki oli kuitenkin se, että jotkut maat halusivat siirtää ihmisoikeudet sopimuksessa sitovammasta tekstiosuudesta heikompaan.

Kansainvälisellä ammattiyhdistysliikkeellä on ollut tavoitteena säilyttää ihmisoikeudet vahvana osana sopimusta. Mukana tulee olla kansalaisten, järjestöjen oikeus osallistua sekä ihmisoikeuksien kunnioittaminen. Koska työ ja elinkeinot muuttuvat, mukana on oltava myös "just transition" eli muutosturva, jolla autetaan ihmisiä sopeutumaan työn ja elinkeinojen muutokseen, kouluttautumaan ja vaihtamaan alaa.

Elina Moisio
Akava, asiantuntija

Palkansaajakeskusjärjestöjen edustajana Suomen delegaatiossa Pariisin ilmastoneuvotteluissa

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.