Hyppää sisältöön

Pienin askelin eteenpäin - YK:n ilmastoneuvottelut Bonnissa

RSS
11.5.2018 Outi Honkatukia, ilmastoasioiden pääneuvottelija
Talanoa-ryhmäkuva Bonnin ilmastoneuvotteluissa.jpeg
Bonnissa pidetyn Talanoa-vuoropuhelun osallistujat.

Pariisin ilmastosopimuksen sääntökirjasta on tarkoitus sopia tämän vuoden joulukuussa. Jotta Katowicessa ministereiden ratkottavaksi jäisi riittävän pieni joukko kiperiä kysymyksiä, tarvitaan sääntökirjasta luonnos hyvissä ajoin. Tämän sääntökirjan elementtejä työstimme pari viikkoa Bonnissa 30.4.-10.5. Suunta oli oikea, mutta eteneminen harmillisen hidasta.

Eteneminen oli erityisen hidasta Pariisin sopimuksen läpinäkyvyyskehikkoon liittyvissä asioissa eli mm. siinä, miten maiden ilmoittamia päästövähennystavoitteita mitataan ja seurataan. Ja siinä, miten maat raportoivat päästöistään ja ilmastotoimistaan. Jo nyt näyttää siltä, että kaikille osapuolille yhtenäisten ja selkeiden Pariisin sopimuksen toimeenpanosääntöjen varmistaminen jää ministereiden ratkottavaksi joulukuussa. Eteneminen oli nihkeää myös mm. markkinamekanismeihin ja alkuperäiskansojen foorumiin liittyvissä asioissa.

Bonnin ilmastoneuvotteluihin sisältyi useita valopilkkuja – kuten Pariisin sopimuksen ambitiomekanismia eli maailmanlaajuisia viisivuotistarkasteluja koskevan työn eteneminen. Lisäksi Bonnissa sovittiin maataloutta koskevasta Koronivia-työohjelmasta sekä koulutukseen, osallistamiseen ja tiedon saatavuuteen liittyvästä Action for Climate Empowerment -kokonaisuudesta.

Bonnissa pidettiin myös YK:n ilmastoneuvottelujen alainen ensimmäinen Talanoa-vuoropuhelu. COP23-puheenjohtaja Fidzi kokosi yhteen ilmastosopimuksen osapuolet ja ei-valtiolliset toimijat ja haastoi nämä edistämään yhteisiä ilmastotavoitteita. Osallistujat jakoivat tietoa ja kokemuksia keinoista vähentää päästöjä, sopeutua ilmastonmuutokseen ja ratkaista ilmastokriisi. Vuoropuhelun keskeiset kysymykset olivat missä olemme, mihin pyrimme ja miten sinne pääsemme. Talanoan poliittinen osuus pidetään joulukuussa Katowicessa.

Pariisin sopimus tuli voimaan ennätysajassa. Sopimuksen uskottavuus riippuu siitä, millaiset säännöt sille saadaan – ja siitä, että ne myös saadaan sovittua tänä vuonna. Sääntökirjaa koskevia neuvotteluja jatketaan seuraavaksi syyskuussa. Sääntökirjaluonnos on tuolloin saatava muokattua sellaiseen kuosiin, että se voidaan viimeistellä Katowicen ilmastokokouksessa joulukuussa.

Pääneuvottelijan objektiivisen näkemyksen mukaan Suomella oli Bonnissa paikalla hyvällä huumorilla ja joustavilla toimenkuvilla varustettu maailman paras valtuuskunta. Kiitos ja kumarrus teille kaikille!

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.