Hyppää sisältöön

Puola ei vielä aikeissa ratifioida Kioton toista velvoitekautta

RSS
29.10.2015 Harri Laurikka

Puolan Presidentti Andrzrej Duda ilmoitti tiistaina 27.10., että hän ei vielä aio ratifioida Kioton pöytäkirjan ns. Dohan muutosta, joka kattaa vuoden 2013–2020. Presidentti haluaa lisätietoja ratifioinnin taloudellisista ja oikeudellisista vaikutuksista. Puolan parlamentti on jo aiemmin hyväksynyt Dohan muutoksen.

Kioton pöytäkirjan toista velvoitekautta koskeva muutos tehtiin Dohan ilmastokokouksessa vuonna 2012. Kioton pöytäkirjan ensimmäinen velvoitekausi koski vuosia 2008–2012. Toinen velvoitekausi liittyy kiinteästi kansainvälisiin ilmastosopimusneuvotteluihin, joiden tavoitteena on saada aikaan maailmanlaajuinen, kunnianhimoinen ilmastosopimus Pariisissa joulukuussa 2015. Uusi ilmastosopimus tulisi koskemaan vuoden 2020 jälkeistä aikaa.

EU hyväksyi Dohan muutoksen sekä siihen liittyvän EU:n, sen jäsenvaltioiden ja Islannin välisen taakanjakosopimuksen viime heinäkuussa. Koska Dohan muutos ja taakanjakosopimus ovat jaetun toimivallan sopimuksia, kaikkien jäsenvaltioiden ja Islannin on myös hyväksyttävä ne. Suomessa tasavallan presidentti Sauli Niinistö hyväksyi Dohan muutoksen ja taakanjakosopimuksen 26.6.2015.

Kioton pöytäkirjan muutokset tulevat voimaan, kun kolme neljäsosaa pöytäkirjan osapuolista on hyväksynyt sen, mikä tarkoittaa, että 144 osapuolen tulee hyväksyä muutos. Tällä hetkellä toisen kauden on hyväksynyt 50 osapuolta. EU ja sen jäsenvaltiot ovat kuitenkin ilmoittaneet panevansa muutokset täytäntöön oman lainsäädäntönsä puitteissa jo ennen kansainvälistä voimaantuloa. Käytännössä se on tehty vuonna 2009 hyväksytyllä ilmasto- ja energiapaketilla, jossa sovittiin, että EU vähentää päästöjä 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä vuoden 1990 tasosta. Vuonna 2014 EU:n päästöt olivat vähentyneet jo 23 prosenttia alle vuoden 1990 tason.

Teemme parhaillaan lisäselvityksiä siitä, mitä Puolan presidentin ilmoitus merkitsee. Kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa kehittyvät maat ovat korostaneet Kioton pöytäkirjan toisen velvoitekauden merkitystä, ja vaatineet teollisuusmailta sen pikaista ratifioimista. Kioton pöytäkirjan toista velvoitekautta koskevat neuvottelut on jo käyty, eikä uusille neuvotteluille ole sijaa. Pariisin ilmastokokouksen valmistelujen näkökulmasta Puolasta tullut uutinen on siksi valitettava, koska aikaa kokoukseen ei ole enää paljon.

Harri Laurikka
pääneuvottelija, ympäristöministeriö

 

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.