Sukupolvien yli kantava ilmastosopimus

RSS
15.11.2013 Nuorten ilmastodelegaatti Hannele Tulkki
Hannele Tulkki ja Yang Chi-Hung COP19
Yang Chi-Hung ja Hannele Tulkki

Ensimmäinen viikko Varsovassa alkaa olla voiton puolella, joskin itse voiton tunteesta olemme vielä auttamattoman kaukana. Jo ensimmäisten päivien aikana ei ollut vaikea havaita, että eri osapuolilla tuntuu olevan erilaisia näkemyksiä muun muassa tasapuolisuudesta ja päästöjen historiallisesta merkityksestä.

Olen seurannut pääasiassa ADP-raidetta (Durbanin toimintaohjelma), koska se on merkittävässä roolissa uutta ilmastosopimusta ajatellen ja koska olen erityisen kiinnostunut sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta osana uutta sopimusta.

Uskon, että kunnianhimoinen, sitova ja kattava ilmastosopimus saadaan luotua ainoastaan osapuolten yhteisellä ponnistuksella. Yhteistä kunnianhimoa ei edistä se, että riidellään menneisyydestä ja siitä kuinka pitkälle historiassa meidän täytyy mennä päästöjen kanssa. 

Siksi on oleellista keskittyä myös tulevaan. Vaikka kaikkien osapuolten päästöt kääntyisivät nyt jyrkkään laskuun, ilmastonmuutoksen negatiivisilta vaikutuksilta tulevien sukupolvien elämässä ei voida välttyä. Monet tuntuvat unohtavan tämän itsekkäitä intressejä ajaessaan. Nuorten kansainvälinen ryhmä YOUNGO onkin esittänyt, että tulevaan ilmastosopimukseen tulisi sisällyttää sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden periaate (Intergenerational Equity, Inteq).

Tällä painotetaan sitä, että meidän täytyy tehdä kaikkemme mahdollisimman pian, jotta voimme jättää meitä seuraaville yhtä hyvät ellei paremmat elinolosuhteet kuin mitä meillä on. Tämä olisi myös taloudellisesti kannattavaa, sillä mitä kauemmin odotamme, sitä suuremmiksi kustannukset kasvavat. Ei ole tasapuolista pakoilla vastuuta nyt ja jättää se tulevien kansalaisten harteille. Sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus ei tietenkään sulje tasapuolisuuden konseptia pois, tarvitsemme molempia ja ne voivat tukea toisiaan. 

Mennyt, nykyisyys ja tuleva on huomioitava siten, ettei nykyisyyttä arvosteta liikaa tulevaisuuden kustannuksella vaikka se on toki inhimillistä. Kuitenkin niin tehdessämme siirrämme entistä suuremman taakan tuleville sukupolville.

Olemme yhdessä nuorten kanssa lähestyneet eri osapuolten delegaatioita esityksemme kanssa. Vastaanotto on ollut kannustava ja positiivinen. 

Tänään tapasimme Puolan varaministeri Beata Jaczewskan ja hän rohkaisi meitä pyytämään maidemme ministereitä puhumaan toisella viikolla myös inteqistä. Olemme nyt lähestyneet noin kuuttakymmentä neuvottelijaa, ja suurin osa on suhtautunut sukupolvien väliseen oikeudenmukaisuuteen myönteisesti. Dominikaanien tasavalta on jopa antanut virallisen tukensa esityksellemme. Suunta on siis hyvä. Tietysti vielä on edessä paljon työtä: kuinka operationalisoimme periaatteen ja osoitamme että emme ole viemässä mitään muuta tärkeää pois? Keskusteltaessa eri osapuolten kanssa näihinkin alkaa löytyä vastauksia.

COP19 -neuvotteluihin osallistuminen on hieno mahdollisuus nähdä nuorten rooli ilmastoneuvotteluissa. Samalla olen ollut hieman surullinen, miten epätasaisesti maailman eri nuoret ovat täällä edustettuina ja kuinka eri tavalla heihin suhtaudutaan. Onneksi vielä on toinen viikko aikaa vääntää epäilevimmillekin rautalangasta, miksi nuortenkin kuuluu olla paikalla. On syytä muistaa vanha sanonta “emme peri maapalloa esi-isiltämme, vaan lainaamme sen lapsiltamme".

Nuorten ilmastodelegaatti Hannele Tulkki, Allianssi

Blogin etusivulle

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.