Suomi sai Limassa kiitosta läpinäkyvästä ja kattavasta raportoinnistaan

RSS
7.12.2014 Riikka Lamminmäki

Matti Kahra maa- ja metsätalousministeriöstä (vas.) ja pääneuvottelija Harri Laurikka ympäristöministeriöstä

Maa- ja metsätalousministeriön Matti Kahra (vas.) ja pääneuvottelija Harri Laurikka vastaamassa kysymyksiin Suomen päästövähennystoimista .

Suomen COP20-neuvottelutiimi vietti itsenäisyyspäivää tiukasti työn parissa. Limassa 6.12. järjestetyssä arviointisessiossa maat kertovat muille maille päästövähennystavoitteistaan, skenaarioista niiden saavuttamiseksi ja sovituista politiikkatoimista.

Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka kertoi omassa esityksessään muun muassa EU:n ilmasto- ja energiapaketin velvoitteista Suomelle sekä keinoista päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi. Suomi on vähentänyt päästöjään tehokkaammin, kun mihin se on Kioton pöytäkirjan ensimmäisellä velvoitekaudella sitoutunut. Päästövähennystavoitteet alitetaan tämänhetkisten arvioiden mukaan 13,5 miljoonalla hiilidioksiditonnilla. Suomen päästökaupan ulkopuoliset päästöt olivat taakanjakopäätöksen tavoitepolun alapuolella vuonna 2013. USA ja Brasilia kiittivät Suomea raportoinnista ja kehuivat esitystä selkeäksi ja läpinäkyväksi.

Monenkeskinen arviointi (Multilateral Assessment) järjestetään Limassa ensimmäistä kertaa. Arviointiprosessista sovittiin Cancunissa vuonna 2010. Arvioinnin kohteena ovat teollisuusmaiden ensimmäiset kaksivuotisraportit, jotka toimitettiin ilmastosopimukselle 1.1.2014 mennessä.

Ennen Liman kokousta osapuolilla oli mahdollisuus kuukauden ajan lähettää muille osapuolille kysymyksiä raportin sisällöstä sihteeristön laatiman portaalin kautta. Suomi sai etukäteen neljä kysymystä ja esityksen jälkeen kysymyksiä USA:lta, Kiinalta ja Brasilialta.

Monenkeskeinen arviointi jatkuu vielä toisella sessiolla maanantaina 8.12.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.