Tärkein raportti, josta et ole koskaan kuullut

RSS
9.12.2015 Oras Tynkkynen

YK:n ympäristöohjelman UNEPin päästökuiluraportti saattaa olla tärkein julkaisu, josta et ole vielä kuullut. Vuotuisessa selvityksessä arvioidaan sitä, kuinka kaukana maailma on ilmastonmuutoksen rajoittamisesta siedettävälle tasolle.

Päästökuilu (engl. emissions gap) tarkoittaa eroa nykytoimien ja tavoitepolun välillä. Luku kertoo, kuinka paljon enemmän maailman pitää vähentää päästöjä tähän asti sovittujen sitoumusten päälle, jotta lämpeneminen onnistutaan pitämään alle kahden asteen riskirajan.

Tuorein raportti esiteltiin alkuviikosta Pariisissa. Tiedot ovat sekä rohkaisevia että karmivia.

Rohkaisevia ne ovat siinä suhteessa, että maailma on liikkeellä. Maiden ilmastotoimet ennen vuotta 2020 leikkaavat päästöjä jo viiden gigatonnin verran – enemmän kuin koko EU tuottaa vuodessa.

Pariisin neuvottelupöytiin valtiot ovat tuoneet sitoumuksia, jotka yltävät vuoteen 2030. Jos ne toteutetaan suunnitelmien mukaan, maailma yltää jo puoliväliin lämpenemisen rajoittamisessa kahteen asteeseen.

Karmivia tulokset ovat siksi, että matkaa maaliin on yhä todella paljon. Ero suunnitelluilla toimilla saavutettavan tason ja tavoitellun päästöpolun välillä – siis se päästökuilu – on ensi vuosikymmenen lopulla peräti 12–14 gigatonnia. Se vastaa suunnilleen Kiinan ja Japanin yhteenlaskettuja päästöjä.

Eikä urakka edes pääty siihen. Maailman päästöt pitäisi leikata nettona jo nollaan vuosina 2060–75. Tässä on tuumailtavaa EU:lle, joka ajaa Pariisissa maailman päästöjen puolittamista vuoteen 2050.

UNEPin pääjohtaja Achim Steiner varoittikin Pariisissa, että jokainen liian vaatimattomin toimin hukattu vuosi tekee tulevasta työstä kalliimpaa ja vaikeampaa. Päästövähennysten lykkääminen tulevaisuuteen on rahan hassaamista, ei sen säästämistä.

Onneksi rohkaisevia uutisia on lisää. UNEPin raportti muistuttaa joukosta toimia, joilla juoksua voi parantaa.

Esimerkiksi jo erinäisillä kuntien, yritysten ja toimialojen aloitteilla päästöjä voisi leikata kaksi gigatonnia lisää vielä tällä vuosikymmenellä. Yksin metsäpuolen toimet kehitysmaissa voisivat keventää päästökuormaa enimmillään jopa yhdeksän gigatonnia vuoteen 2030 mennessä.

Samansuuntaiseen johtopäätökseen päädyttiin Sitran tuoreessa selvityksessä. Sen mukaan maailma voi sivaltaa päästöistä neljänneksen verran yksinkertaisesti soveltamalla laajasti jossain päin maailmaa jo hyväksi todettuja konsteja – ja mahdollisesti jopa rahaa säästäen.

UNEPin raportti on siis sekä rohkaisevaa että karmivaa luettavaa. Jos julkaisu meni tänä vuonna ohi, ensi vuonna tiedät jo odottaa sitä.

Oras Tynkkynen
Sitran vanhempi neuvonantaja

p.s. Katso myös Sitran Tiina Kähön haastattelu: minkälaisen vastaanoton Sitran tuore selvitys Green to Scale on saanut Pariisissa?

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.