Hyppää sisältöön

Terveiset Bonnin ilmastoneuvotteluista

RSS
19.5.2017 Outi Honkatukia
Honkatukia_Arttijeff
Outi Honkatukia (vas.) ja Saamelaiskäräjien Inka Saara Arttijeff Bonnissa. Kuva: Matti Nummelin, ulkoministeriö

YK:n ilmastoneuvotteluja jatkettiin keväisessä Bonnissa 8.–18.5. Neuvottelut käytiin pääosin asiallisessa ja hyvässä hengessä ja monissa tärkeissä kysymyksissä päästiin eteenpäin. Asiakokonaisuuksissa edettiin kuitenkin varsin eri tahtia.

Pariisin sopimuksen tavoitteiden toteutumista on määrä käydä laaja väliarviointi vuonna 2018. Jo nyt tiedetään, etteivät maiden tähän mennessä antamat päästövähennyslupaukset riitä maapallon lämpenemisen pysäyttämiseksi sopimuksen mukaiseen alle kahteen asteeseen. Lähivuosina tarvitaan siis uusia sitoumuksia.

Bonnin neuvotteluissa suurin pettymys oli päästövähennyssitoumusten kunnianhimoa koskevien neuvottelujen junnaaminen paikallaan. Asiakohdassa ei ole vuoden 2015 Pariisin ilmastokokouksen jälkeen edistytty lainkaan, sillä teollisuusmaiden ja kehittyvien maiden näkemykset ovat varsin etäällä toisistaan. Riitelyltäkään ei tällä kertaa täysin vältytty, kun kiistan kohteina olivat niin pyöreän pöydän keskustelujen aiheet, kestot kuin valmistelukin.

Hankauksista huolimatta neuvotteluissa oli monia valopilkkuja. Tällaisia olivat edistyminen Pariisin sopimuksen mukaisten päästövähennystoimien läpinäkyvyyttä ja vertailtavuutta, ilmastonmuutokseen sopeutumista tukevaa rahastoa sekä maatalouden päästövähennyksiä koskevissa kysymyksissä. Myös YK:n ilmastosopimuksen budjetista vuosille 2018–2019 päästiin sopuun aivan viime metreillä – vaikka sihteeristön työohjelmaa joudutaankin tarkastelemaan vielä uudelleen marraskuussa.

Myönteistä olivat myös maiden monenkeskiset arvioinnit. Tällä kertaa tarkasteltiin muun muassa Yhdysvaltojen, Venäjän ja Japanin ilmastopolitiikkaa. Rakentavaa henkeä nähtiin myös kehitysmaiden toimintavalmiuksia vahvistavan Pariisin komitean kokouksessa sekä alkuperäiskansojen foorumin valmistelusta käydyssä dialogissa.

Geopoliittisen tilanteen aiheuttama epävarmuus ei ilmastoneuvotteluissa näkynyt. Yhdysvallat osallistui neuvotteluihin täysipainoisesti ja neuvottelijatkin olivat pääosin samoja kuin Marrakechin osapuolikokouksessa viime marraskuussa.

Ilmastoneuvotteluja jatketaan Bonnissa 7.–18.11.2017. Tuolloin järjestettävän ilmastosopimuksen 23. osapuolikokouksen puheenjohtajana on pienten saarivaltioiden edustaja Fidži.

Outi Honkatukia
Ympäristöministeriö
Suomen ilmastoasioiden pääneuvottelija

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.