Testissä tieteen rooli kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa

RSS
10.12.2018 Marianne Leino

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n 1,5 asteen raportti ylitti uutiskynnyksen lokakuussa ja on pysynyt pinnalla siitä lähtien. Raportin tärkein viesti käynnissä olevalle ilmastokokoukselle on selvä: jokainen asteen murto-osa merkitsee, jokainen vuosi merkitsee, jokainen valinta merkitsee. Ilmastotoimia on nopeutettava ja kirittävä, aikaa ei ole hukattavaksi.

Ilmastokokous Katowicessa alkoi raportin kannalta hyvin. Raportti sai näkyvyyttä ja huomiota; osapuolet keskustelivat raportin sisällöstä vilkkaasti sille pyhitetyssä erityistapahtumassa, ja Talanoa-vuoropuhelussa suurin osa maista tunnusti, että päästöjä on vähennettävä selvästi nykyisiä lupauksia enemmän ja nopeammin raportin löydösten valossa. IPCC:n raportti nousi esiin vähintään joka toisessa suuren salin kansallisessa puheenvuorossa, mukaan lukien Tasavallan Presidentti Sauli Niinistön lausunnossa.

Ensimmäisen viikon lähestyessä loppuaan joukko osapuolia kuitenkin asettui poikkiteloin raportin tunnustamisen suhteen, kun olisi pitänyt hyväksyä teknisluonteinen päätös jossa se mainitaan. Katowicen hämärtyvä lauantai-ilta kulminoitui lopulta kiistaan kahdesta sanasta (’note’ vai ’welcome’). Ulkopuolisen silmin ero saattaa näyttää semanttiselta, mutta todellisuudessa kiistellään siitä, ollaanko raportin hälyttävät viestit valmiita tunnustamaan vai ei. EU nousi yhdessä maailman haavoittuvimpien maiden kanssa puolustamaan IPCC:n raportin tärkeyttä. Asiassa ei kuitenkaan saavutettu yhteistä näkemystä.

Seuraavaksi ministereillä on mahdollisuus käsitellä raporttia ja sen viestejä Talanoa-vuoropuhelussa. Puheenjohtajamaa Puolan käsissä on pitkälti se, miten IPCC:n raportti huomioidaan loppuviikolla ja ilmastokokouksen lopullisissa päätelmissä.

IPCC:n 1,5 asteen raportti on vastaus Pariisin ilmastokokouksen paneelille esittämään pyyntöön. IPCC onnistui saamaan raportin kasaan tiukan paineen alla juuri Katowicen ilmastokokousta varten. Se, miten 1,5 asteen erikoisraporttia käsitellään Katowicessa, voi kertoa paljon siitä, millainen rooli tieteellä on tulevaisuudessa neuvotteluprosessissa, ja miten uusimmat tieteelliset löydökset vaikuttavat maiden kunnianhimoon.

Kuten IPCC:n puheenjohtaja Hoesung Lee totesi Talanoa-vuoropuhelun tilaisuudessa osapuolille: ”Tieteen viesti on selvä. Nyt on teidän vuoronne.” Osuvasti lausuttu Katowicen ilmastokokouksen siirtyessä kohti poliittisen tason huipentumaa ja viimeisiä neuvottelupäiviä.

 

Kommentit (1 kommenttia)
theo
24.12.2018
klo 7.52
Miksei ilmaston puhdistamiseen tehtäisi puhdistamoja isolla mittakaavalla jotka muuntavat typen oksideja ja hiilidioksidia vaarattomiksi yhdisteiksi tai vaikka hapeksi, sekä puhdistaisivat hiukkasia ilmasta??