Ympäristöministeriön ja Kaupan liiton Green Deal palkittiin vuoden vaikuttavimpana kestävän kehityksen sitoumuksena

Uutinen 30.5.2018 klo 15.03
Palkinto muovikassisopimukselle
Palkinnon noutivat Kaupan liiton ympäristöasiantuntija Marja Ola ja toimitusjohtaja Juhani Pekkala sekä ympäristöministeriön  Tarja-Riitta Blauberg. Kuva: Alisa Vänttinen

Ympäristöministeriön ja Kaupan liiton Green Deal -muovikassisitoumus on palkittu vuoden vaikuttavimpana sitoumuksena. Palkinto jaettiin Kestävän kehityksen teemaviikon (30.5.-4.6.) avanneessa Kestävän kehityksen tila ja tulevaisuus –tapahtumassa Finlandia-talolla keskiviikkona.

Muovikassisopimus on ensimmäinen ns. Green Deal -sopimus, jossa ministeriö ja yksityissektori pyrkivät tavoitteisiin vapaaehtoisesti sääntelyn sijaan ja yhteistyössä kuluttajien kanssa.

Palkinnon perustelujen mukaan tulokset ovat todella kannustavia: ympäristöministeriön ja Kaupan liiton välinen sopimus on vähentänyt nopeasti muovikassien ja -pussien käyttöä kaupan alalla. Puolessatoista vuodessa muovikassisopimukseen on saatu mukaan yli 3 400 myymälää ja yhteensä yli 95 % päivittäistavarakaupasta. Yksin tänä vuonna peräti 11 uutta yritystä on saatu mukaan.

”Sopimus näkyy kauppiaiden ja kuluttajien arjessa. Se on toiminut tietoisuuden lisääjänä asiassa, johon jokainen voi omilla arkipäivän valinnoillaan vaikuttaa”, raati perusteli.

Muovikassisopimuksen taustalla on EU-direktiivi, jolla pyritään vähentämään muovijätteen syntymistä ja merten roskaantumista. Tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä muovikasseja kulutetaan enintään 40 kappaletta suomalaista kohden vuodessa.

Ympäristöministeriön ja Kaupan liiton Green deal -sopimusta tukeva Omat kassit mukana -kampanja haluaa vähentää muovikassien kertakäyttöä.