Raportti vihreän talouden kokeilu- ja kehittämishankkeista tunnistaa onnistumiset

Uutinen 27.5.2015 klo 10.48

Oletko törmännyt materiaaleja välittävään Mpankkiin, teollisiin symbiooseihin, HSL:n Ota Kevätloma autoilusta -kampanjoihin, tavaroiden kimppakyyti-palveluun PiggyBaggyyn tai  Demos Helsingin ekologisten yritysten hautomoon? Muun muassa näissä hankkeissa kokeiltiin, miten uusia vihreän talouden ratkaisuja voidaan kehittää ketterästi. Osa kokeiluista on kerännyt palkintoja ja huomiota sekä Suomessa että maailmalla.

Ympäristöministeriö oli käynnistämässä ja rahoittamassa 33 kokeilu- ja kehittämishanketta, joissa tavoitteena on ollut edistää uusiokäyttöä ja kierrätystä sekä kehittää ratkaisuja, jotka tarjoavat kuluttajille parempia vaihtoehtoja isoihin energiapäätöksiin.  Ympäristöministeriö sai hankkeisiin budjetissa yhteensä 4,1 miljoonaa euroa vuosina 2012–2015.

Gaia Consulting Oy on arvioinut ympäristöministeriön toimeksiannosta näitä vihreän talouden hankkeita. Gaia Consultingin mukaan kokeiluhankkeissa on tunnistettavissa innovatiivisia uusia toimintamalleja ja muutamia erittäin onnistuneita kokeiluja. Kokeilukulttuuri sopii myös erittäin hyvin ympäristöministeriön toimialalle, jossa yritetään etsiä uusia keinoja ympäristöhaasteiden ratkaisemiseen.

”Kokeilu- ja kehittämishankkeet ovat olleet ympäristöministeriössäkin mahdollisuus kokeilla uusia keinoja saavuttaa ympäristöpoliittisia tavoitteita. Ilman vihreän talouden kokeilu- ja kehittämisrahoitusta niistä suurta osaa ei olisi toteutettu. Rahoitus on siten katalysoinut uutta toimintaa”, kertovat kokeiluhankkeita ympäristöministeriössä  luotsanneet Sirje Stén ja Taina Nikula.