Hyppää sisältöön

Kansalliset kaupunkipuistot turvaavat kaupungin luonto- ja maisema-arvoja

Kansallisten kaupunkipuistojen tavoitteena on säilyttää kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä laajana, eheänä kokonaisuutena – kaupunkilaisten olohuoneena.

Kansallinen kaupunkipuisto on maankäyttö- ja rakennuslaissa määritelty kaupunkiympäristössä sijaitseva arvokkaiden kulttuuri- ja luonnonmaisemien sekä virkistysalueiden laaja kokonaisuus, jonka säilyttämiseen ja hoitamiseen kaupunki on sitoutunut.

Kansalliset kaupunkipuistot ovat osa kestävää kaupunkisuunnittelu ja -rakentamista. Hakemuksen puiston perustamiseksi tekee kaupunki ja perustamisesta päättää ympäristöministeriö.

kansallisetkaupunkipuistot.fi

Suomessa on yhdeksän kansallista kaupunkipuistoa.

Sähköinen esite:

Porvoo, makasiinit
Marita Björkström, YHA Kuvapankki


Moni kaupunki selvittää parhaillaan mahdollisuuksia perustaa kansallinen kaupunkipuisto.  Hakemuksen tekee kaupunki, ja perustamisesta päättää ympäristöministeriö.

Lisätietoja

Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander, p. 02952 50064, etunimi.sukunimi@ym.fi

Ympäristöministeriö tehnyt päätöksen: Kokkolaan kansallinen kaupunkipuisto 6.7.2020
Ympäristöministeriö on tehnyt 3.7.2020 päätöksen, jolla Kokkolaan perustettiin kansallinen kaupunkipuisto. Päätös tehtiin Kokkolan kaupungin hakemuksesta. Kokkolan kansallinen kaupunkipuisto käsittää lähes 20 000 hehtaaria ja siihen kuuluu niin maankohoamisrannikon monimuotoista meriluontoa kuin usean vuosisadan puurakentamisen perintöä.
Lue lisää
Julkaistu 9.4.2015 klo 10.43, päivitetty 1.7.2020 klo 11.34
  • FI
  •  
  • SV