-
Minister Mikkonen om kommissionens meddelande om den europeiska gröna given: EU ställer om sin ekonomi för att lösa hållbarhetskrisen
11.12.2019
”Den gröna given är ett viktigt initiativ för att EU ska bygga sin ekonomi på en hållbar grund. Det här är den enda vägen till att lösa klimatkrisen, stoppa förlusten av biologisk mångfald och trygga välfärden. Förslaget läggs fram i en kritisk tid. Det ger också en stark signal till det internationella samfundet om att EU har förbundit sig till ledarskap när det gäller att lösa klimatkrisen”, säger miljö- och klimatminister Krista Mikkonen i samband med klimatmötet i Madrid.
-
MBT-uppföljning 2016–2019: Målen för markanvändningen, boendet och trafiken i Helsingforsregionen har uppnåtts väl
9.12.2019
Det avtal som staten och Helsingforsregionens kommuner har ingått när det gäller markanvändning, boende och trafik (MBT-avtalet) närmar sig de gemensamt överenskomna mål som ställts upp. Avtalet har betydande verkningar såväl regionalt som nationellt. Detta framgår av den uppföljning som gjorts för avtalsperioden 2016–2019.
-
Finland börjar bereda det nationella genomförandet av direktivet om engångsplast
5.12.2019
Miljöministeriet tillsätter ett projekt för att börja bereda det nationella genomförandet av det så kallade direktivet om engångsplast*. Direktivet förutsätter olika åtgärder beroende på produktgrupp: minskad konsumtion, förbud mot produkter, krav som hänför sig till produkternas egenskaper samt utökat producentansvar. De nationella författningarna ska ha satts i kraft senast den 3 juli 2021.
-
Regeringen inleder ett program för främjande av cirkulär ekonomi - Reijo Karhinen är ordförande för styrgruppen
5.12.2019
Finland får ett strategiskt program för främjande av cirkulär ekonomi. Målet är att skapa en ny ekonomi som baserar sig på cirkulär ekonomi. Genom programmet vill regeringen stärka Finlands roll som föregångare inom cirkulär ekonomi. Ordförande för den styrgrupp som bereder programmet är arbetslivsprofessor Reijo Karhinen.
-
Miljöministeriet utvecklar systemet för ersättning av miljöskador
4.12.2019
Miljöministeriet har tillsatt ett lagstiftningsprojekt för att utveckla de subsidiära miljöansvarssystemen för miljöskador. Målet är att på ett mer heltäckande sätt än i dag hantera miljörisker, kompensera miljöskador och trygga de restaureringsåtgärder som skadorna kräver när den som orsakat skadan är insolvent, okänd eller onåbar.
-
En halv miljon euro utlyses för klimatprojekt i kommunerna – understöd kan sökas fram till den 31 januari 2020
2.12.2019
Miljöministeriet beviljar understöd till kommunala och regionala projekt som syftar till att minska växthusgasutsläppen inom ansvarsfördelningssektorn. Understöd kan till exempel beviljas projekt som sporrar kommuninvånarna till klimatåtgärder, projekt som bidrar till klimatsamarbete med företag inom kommunens område och projekt som förbättrar kommunorganisationens metoder för klimatledarskap.
-
EU-länderna eniga om att främja återvinning av byggprodukter – rådet antog slutsatser om cirkulär ekonomi i byggbranschen
28.11.2019
Cirkulär ekonomi kommer i fortsättningen att beaktas i den EU-lagstiftning som gäller byggbranschen, och det ska bli lättare att återanvända och materialåtervinna byggprodukter. Medlemsländerna antog enhälligt slutsatser om cirkulär ekonomi i byggbranschen. Slutsatserna, som har utarbetats på initiativ av Finland och under ledning av miljöministeriet, antogs av de ministrar som ansvarar för konkurrenskraften under ministerrådets möte den 28 november 2019.
-
FN:s klimatkonferens i Madrid inleds måndagen den 2 december – Finland lotsar EU i förhandlingarna
25.11.2019
Parterna i FN:s klimatkonvention sammanträder i Madrid i Spanien den 2–13 december. Mötet är det sista innan avtalsperioden för klimatavtalet från Paris inleds 2020. Under mötet kommer det framför allt att föras förhandlingar om reglerna för marknadsmekanismerna. Parterna kommer dessutom att bland annat utvärdera mekanismen för förluster eller skador i samband med klimatförändringen, liksom även handlingsprogrammet för jämställdhet mellan könen.
-
Statssekreterarnas rundabordsdiskussion: Bostadslösheten ska halveras under regeringsperioden – det förebyggande arbetet i kommunerna i nyckelroll
22.11.2019
Det mål som fastställts i regeringsprogrammet om att bostadslösheten ska halveras på fyra år kräver ytterligare satsningar i synnerhet på kommunernas arbete för förebyggande av bostadslöshet. Målen och åtgärderna i det nya bostadslöshetsprogrammet diskuterades vid en rundabordsdiskussion den 22 november.
-
Ytterligare 400 000 euro reserveras för understöd till miljöorganisationer och tre miljoner euro för Lahtis projekt Europas miljöhuvudstad 2021
21.11.2019
Regeringen överlämnade i dag en kompletterande budgetproposition enligt vilken det reserveras ytterligare 400 000 euro för understöd till natur- och miljöorganisationer för nästa år.
-
Samarbete åstadkom betydande skogsskyddsområde vid Losonvaara i Sotkamo
20.11.2019
Skyddet av Losonvaara värdefulla skogsområde i Sotkamo har utvidgats genom ett samarbete mellan miljöministeriet, närings-, trafik- och miljöcentralen i Kajanaland, Stiftelsen för naturarvet och markägaren Forest Holding Finland ky. De nya skyddsområdena har en sammanlagd areal på ca 190 hektar. Skyddsområdena gränsar till Losonvaara Natura-område och förenar dess separata delområden till en enhetlig, omfattande skyddsområdeshelhet på nästan 640 hektar.
-
Nya direktörer har utnämnts för NTM-centralernas ansvarsområde för miljö och naturresurser
20.11.2019
Miljö- och klimatminister Krista Mikkonen utnämnde den 18 november 2019 direktörer för ansvarsområdet för miljö och naturresurser vid närings-, trafik- och miljöcentralerna (NTM-centralerna). Tjänsterna tillsätts för en period på fem år.
-
Nu inleds beredningen av ett utvecklingsprogram för bostadspolitiken – en parlamentarisk uppföljningsgrupp och en arbetsgrupp har tillsatts
18.11.2019
Miljöministeriet har tillsatt en parlamentarisk uppföljningsgrupp och en arbetsgrupp som har i uppgift att bereda ett utvecklingsprogram för bostadspolitiken för 2021–2028. Programmet ska överlämnas till riksdagen i form av en redogörelse under 2020.
-
Naturskyddsområden på 2 700 hektar inrättas på statens mark i Södra Karelen
14.11.2019
Statsrådet och miljöministeriet utfärdade i dag förordningar genom vilka sammanlagt 57 naturskyddsområden inrättas på statens mark i landskapet Södra Karelen. Samtliga områden ägs av staten och har redan tidigare anvisats för naturskydd.
-
Regeringen avslog ansökan om undantag för utvidgning av Sallatunturi turismområde
14.11.2019
Statsrådets allmänna sammanträde har i dag behandlat Lapplands förbunds ansökan om undantag i fråga om ett Naturaområde med tanke på godkännandet av landskapsplanen för Rovaniemi och östra Lappland. Planförslaget innehöll en områdesreservering för utvidgning av Sallatunturi turismområde med tanke på en ny slalombacke. Om detta genomfördes skulle det ha konsekvenser som i betydande grad försämrar Natura 2000-området.
-
Myrskyddet inom Helmi-programmet har inletts – en omfattande helhet av skyddsområden inrättas i Haukisuo i Juga
14.11.2019
Miljöministeriet, Närings-, trafik- och miljöcentralen i Norra Karelen och markägaren Tornator Oyj har ingått en överenskommelse om att det ska inrättas ett omfattande privat naturskyddsområde i Haukisuo i Juga. Det nya skyddsområdet har en areal på uppemot 244 hektar och gränsar delvis mot befintliga Naturaområden. Området har skyddats inom ramen för miljöministeriets livsmiljöprogram Helmi som syftar till att restaurera, vårda och bevara livsmiljöer som är värdefulla för den biologiska mångfal
-
Miljöministeriet ber om utlåtanden om naturskyddsområden som inrättas på statsägd mark i Norra Karelen
13.11.2019
Miljöministeriet ber om utlåtanden om utkast till förordningar som gäller naturskyddsområden som ska inrättas i landskapet Norra Karelen. Alla de områden som ska inrättas ägs av staten. Områdena har redan tidigare reserverats för naturskyddsändamål, och de omfattas till största delen av olika skyddsprogram och nätverket Natura 2000. En del av områdena har förvärvats av staten genom bland annat METSO-handlingsplanen.
-
Ministerarbetsgruppen för klimat- och energipolitik diskuterade scenarier som uppdaterats som stöd för klimatstrategin 2050
12.11.2019
Ministerarbetsgruppen för klimat- och energipolitik hörde på måndagen Teknologiska forskningscentralen VTT och Naturresursinstitutet om de beräkningar som görs till stöd för den långsiktiga klimatstrategin.
-
Revideringen av klimatlagen inleds med ett samråd med allmänheten
11.11.2019
I regeringsprogrammet slås det fast att klimatlagen ska revideras, och den revideringen har nu inletts. I den första fasen får allmänheten ge synpunkter på hurdan den nya klimatlagen bör vara. Syftet med revideringen är att stärka lagen och att säkerställa att Finland är klimatneutralt före 2035.
-
Möte om företagsverksamhet och biologisk mångfald inleds i Madrid
7.11.2019
Den 7–8 november ordnas mötet European Business and Nature, som handlar om företagsverksamhet och biologisk mångfald. Under mötet behandlas företagens synpunkter inför beredningen av de nya internationella mål för biologisk mångfald som ska ställas 2020. Vid mötet förmedlas också information om hur företag som är föregångare på området främjar den biologiska mångfalden. Statssekreterare Terhi Lehtonen deltar i mötet.
-
Minister Mikkonen deltar i Montrealprotokollets partsmöte i Rom – på agendan står hållbara kylkedjors roll i motverkandet av klimatkrisen och matsvinnet
6.11.2019
Miljö- och klimatminister Krista Mikkonen företräder Finland och EU vid Montrealprotokollets partsmöte i Rom den 7 november. Vid mötet diskuteras hur en begränsning av HFC-föreningar, som används i kylanläggningar, kan bidra till motverkandet av matsvinnet och klimatförändringen.
-
Nytt understöd för äldreanpassning av ARA-bostäder – ett utkast till förordning sänds på remiss
6.11.2019
Miljöministeriet ber om utlåtanden om ett utkast till en förordning som innehåller bestämmelser om understöd för reparation av statligt stödda ARA-bostäder så att bostäderna anpassas för äldre. Understödet gäller bostäder i områden där befolkningen minskar. Åren 2020–2022 kan understöd beviljas till ett belopp av sammanlagt 25 miljoner euro, varav 5 miljoner euro kan beviljas år 2020.
-
Minister Mikkonen: USA:s utträde ur klimatavtalet från Paris undergräver inte avtalet, EU fortsätter på den ambitiösa linjen
5.11.2019
Förenta staternas regering har meddelat att den i går har lämnat in begäran om utträde ur klimatavtalet från Paris.
”EU beklagar djupt Trumpadministrationens ensidiga beslut om att USA lämnar Parisavtalet. EU står fast vid avtalet, och världen kan också i fortsättningen räkna med att Europa visar globalt ledarskap i kampen mot klimatförändringen”, säger miljö- och klimatminister Krista Mikkonen.
-
Skarvarbetsgruppen föreslår ökat regionalt samarbete och effektivare handläggning av dispens
31.10.2019
Den arbetsgrupp som har dryftat frågan om begränsning av de skador som skarven orsakar har överlämnat sitt förslag till en nationell skarvstrategi och tillhörande åtgärdsplan till miljöministeriet. Arbetsgruppen föreslår att det regionala samarbetet utvecklas för att den lokala kunskapen bättre ska kunna utnyttjas vid förebyggande av skador som skarvar orsakar samt vid handläggning av dispens. Miljöministeriet ber om utlåtanden om förslaget under november‒december.
-
Europeiska unionens råd enades om övervakning av koldioxidutsläpp från sjötransporter
30.10.2019
Europeiska unionens råd har enats om medlemsstaternas gemensamma ståndpunkt om hur koldioxidutsläppen från sjötransporter ska övervakas och rapporteras. Avsikten är att anpassa EU-förordningen om koldioxidutsläpp till det globala systemet för insamling av uppgifter om fartygens bränsleförbrukning. Målet för Finlands EU-ordförandeskap var att skapa en gemensam ståndpunkt för rådet inför förhandlingarna med Europaparlamentet. Målet uppnåddes den 25 oktober.